Logistieke efficiëntie bij Picnic: mensen, technologie en vastgoed.
In de wereld van online boodschappenbezorging is Picnic inmiddels een household name – niet alleen door de herkenbare elektrische wagentjes die door woonwijken zoemen, maar onder kenners van de sector vooral vanwege hun innovatieve logistieke aanpak. In deze aflevering van de Logistiek met… Podcast nemen Peter Renting (Head of Fulfilment Operations bij Picnic) en Tom Runhaar (expert duurzaamheid en innovatie bij Runhaar Connects) ons mee in het verhaal achter het succes van deze Nederlandse bezorgspecialist.
Efficiëntie als fundament
Vanaf het begin heeft Picnic zich onderscheiden door radicaal anders te denken over bezorging dan traditionele supermarkten. Waar anderen vooral het ‘taxi-model’ hanteren (bezorgen op ieder gewenst moment) koos Picnic bewust voor het ‘bus-model’. Ze bieden vaste tijdslots aan per buurt, wat leidt tot een veel efficiëntere routeplanning. Minder kilometers, minder kosten én minder uitstoot.
De bekende autootjes zijn daar een zichtbaar symbool van. Ze zijn niet alleen elektrisch en stil, maar ook ontworpen voor maximale efficiëntie: de kratjes worden in standaardframes vervoerd, die met minimale handelingen uit vrachtwagens in de wagens worden geplaatst.
“In plaats van losse dozen, rijden wij met gestandaardiseerde rekken die we zo in de autootjes schuiven,” vertelt Peter. “Dat maakt onze last mile razendsnel.”
Van Amersfoort naar Europa
Wat begon in een klein wijkje in Amersfoort, groeide uit tot een landelijke dekking in Nederland en ambitieuze uitbreiding naar Duitsland en Frankrijk. Met name in Duitsland past Picnic zich aan aan andere bevolkingsdichtheden en infrastructuren, wat vraagt om hybride logistieke oplossingen: deels geautomatiseerd, deels manueel.
Picnic werkt met twee soorten locaties: grote fulfillment centers (voor orderpicking) en kleinere cityhubs, strategisch geplaatst voor snelle levering. Deze cityhubs zijn simpel en efficiënt, vaak niet meer dan goed uitgeruste garages met stroomvoorziening.
Logistiek vastgoed: de volgende stap
Tom benadrukt in de podcast het belang van toekomstbestendig bouwen. Veel logistieke panden zijn nu functioneel maar niet flexibel. De roep om circulair, losmaakbaar en multifunctioneel bouwen wordt steeds groter – zeker in stedelijke gebieden.
“Je zet een pand neer voor 40 jaar, maar de wereld verandert in 10 jaar compleet. Dan moet je daar wendbaar op kunnen inspelen,” aldus Tom.
Hij pleit voor slimmere panden: met ingebouwde sensoren, herbruikbare materialen en zelfs combinaties van logistiek, wonen en groen. Denk aan cityhubs met appartementen erboven of een park op het dak.
De mens achter de operatie
Bij Picnic werken mensen met meer dan 60 nationaliteiten, en hoewel automatisering een belangrijk thema is, speelt de menselijke factor nog steeds een grote rol. De cultuur van continu verbeteren komt niet alleen van bovenaf, maar leeft ook op de werkvloer.
“Onze mensen zijn betrokken. Ze blijven lang, geven feedback en denken continu mee,” zegt Peter.
Logistiek, technologie, mensen en vastgoed
Wil je meer horen over wat er achter het logistieke succes van Picnic zit en wat de rol van technologie, mensen en vastgoed daar in is? Luister dan naar Logistiek met… Peter Renting en Tom Runhaar via de speler hieronder of in je favoriete podcast app.
Deze aflevering is gemaakt in samenwerking met ICT & Logistiek en Logistica Next
De afbeelding bij deze blog is gemaakt door ChatGPT op basis van de inhoud van de aflevering.