Duurzame stadslogistiek in Utrecht met elektrische vrachtwagen en binnenvaartschip dat bier levert
|

Duurzame stadslogistiek: hoe steden groener, leefbaarder en effiënter worden

Nederland moet aan de bak om de klimaatdoelstellingen te halen en dat heeft een grote impact op de logistieke sector. Meer dan 100 Europese steden, waaronder ook veel Nederlandse steden, hebben zich gecommitteerd aan het klimaatneutraal zijn in 2030. Dat heeft grote gevolgen voor de logistiek. Hierover sprak ik recent met Stan de Caluwe, Clustercoördinator Urban Logistics van de Gemeente Utrecht in de Logistiek met… Podcast.

Focus op duurzaamheid in stadslogistiek

Aangemoedigd door de Europese Unie hebben veel steden plannen ontwikkeld rondom logistiek en goederenvervoer. Steden werken op dit gebied onderling samen en er zijn ook platformen die steden en private partijen bij elkaar brengen om gezamelijk aan duurzame mobiliteitsproblemen te werken. Volgens Stan is het het Rotterdamse initiatief Logistiek010 hiervan een mooi voorbeeld.

Zero emissie zones en logistieke groei

Vanaf 2025 zullen veel steden zero emissie zones voor stadslogistiek implementeren. Behalve dat dit de steden helpt klimaatdoelstellingen te halen komt het ook de leefbaarheid in de stad ten goede. Emissievrije voertuigen zijn stiller en schoner, waardoor de luchtkwaliteit in de stad verbetert en ook de geluidsoverlast afneemt. Dit is een belangrijke stap, maar steden denken ook na over verdere stappen. Tegelijkertijd groeit het volume van de vracht die steden binnenkomt, terwijl de steden zelf ook meer mensen willen huisvesten.

Utrecht’s benadering van stadslogistiek

Stan sprak in de podcast over verschillende interessante initiatieven in steden van over de hele wereld, maar natuurlijk vooral over hoe zijn Gemeente Utrecht de uitdagingen rondom duurzaamheid met beide handen aanpakt.

Wil je meer weten over wat steden in binnen- en buitenland doen op het gebied van duurzaamheid en over hoe Nederlandse steden koplopers zijn op dit gebied? Luister dan naar Logistiek met… Stan de Caluwe via de speler hieronder of via je favoriete podcast =app.

En vergeet vooral niet om de podcast te volgen in je podcast, zodat je op de hoogte blijft van nieuwe afleveringen.

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht

De afbeelding voor deze blog is gemaakt door Dall-E op basis van de inhoud van de podcast.

Vergelijkbare berichten