Slimme technologie helpt magazijnen én mensen vooruit
Steeds meer volume, steeds hogere verwachtingen, en steeds minder mensen die het werk willen doen. De druk op de magazijnen neemt toe. Hoe houd je dat allemaal beheersbaar én aantrekkelijk?
Het begint met wifi. Echt waar.
“Veel bedrijven denken bij warehouse optimalisatie meteen aan robotisering of een gloednieuw WMS,” zegt Arie. “Maar soms begint het met iets heel eenvoudigs: goede draadloze dekking. Zonder stabiel wifi-netwerk komt geen scanner of voice-systeem vooruit.”
Want de basis moet kloppen. Het is essentieel dat technologie betrouwbaar, veilig en mensvriendelijk is. Niet alleen voor de processen, maar ook voor de mensen die ermee werken.
Logistiek is ook gewoon kinderen naar school brengen
Lennard vat het mooi samen: “Logistiek zit overal. Zelfs op zondagen als ik met mijn vrouw plan wie de kinderen naar school brengt. Afgelopen week had ik alles goed geregeld… behalve de gymtas. Da’s ook logistiek.”
Met diezelfde knipoog kijkt hij naar het werk in warehouses. “Mensen maken fouten. Zeker onder hoge werkdruk, of als er telkens nieuwe uitzendkrachten binnenlopen. Daarom moeten systemen gaan helpen, in plaats van extra werk veroorzaken.”
Veiligheid van groot belang
Er zijn veel technologische oplossingen die het werken in een magazijn makkelijker maken. Voice-picking, polsscanners, automatische registratie aan de dokdeuren, rfid labels…
Maar het draait niet alleen om snelheid. Met alle technologische innovatie moet de veiligheid niet uit het oog verloren worden. Het bezig zijn met een scanner of ander device bij het besturen van een heftruck kun je vergelijken met appen. Veiligheid wordt gelukkig steeds meer geintegreerd in de beschikbare oplossingen, bijvoorbeeld door het automatisch uitschakelen van devices als een heftruck beweegt.
Slimme dockdeuren: waar alles samenkomt
De dockdeur is het knelpunt waar alles samenkomt. Goederen gaan naar binnen en naar buiten, vaak onder enorme tijdsdruk. Juist daar is veel te winnen. Denk aan automatische registratiesystemen die direct vastleggen welke lading op welk moment de vrachtwagen in- of uitgaat.
Met slimme sensoren, beacons en integratie met boordcomputers kun je real-time verifiëren of de juiste lading op de juiste plek terechtkomt. En dat stopt niet bij het warehouse. Je wilt weten of die rolcontainer ook echt is afgeleverd bij die Albert Heijn op de hoek. GPS-gestuurde registraties maken dat mogelijk.
Fouten zijn duur. Niet alleen in euro’s.
Als een zending verkeerd wordt geladen, moet die terug, opnieuw verwerkt, opnieuw gepland. Dat kost geld, tijd én CO₂. Daarom is real-time inzicht essentieel. Niet alleen binnen het magazijn, maar ook daarbuiten.
En nog steeds neemt de focus op duurzaamheid toe. De duurzaamheid zit soms lettelrijk in de oplossing, zoals bijvoorbeeld lineless labels printen, zodat je geen restafval hebt. In andere gevallen zit de duurzaamheid juist in de verhoging in efficiëntie die je met een technologie kunt bereiken
Duurzaam zit ook in de details
Dalosy en Peak denken verder dan de dag van vandaag. “We werken aan lineless printing – geen restafval meer bij het labelen,” vertelt Arie. “En hardware moet minstens vijf jaar meegaan. Dat is niet alleen duurzamer, maar ook goedkoper.”
Lennart vult aan: “Software-updates moeten niet zorgen dat je elk jaar nieuwe apparatuur nodig hebt. Continuïteit is key. Want als je systeem eruit ligt, kun je net zo goed terug naar pen en papier. En dat willen we niet.”
Mensenwerk blijft, maar dan anders
Logistiek blijft mensenwerk. Maar met de juiste tools wordt het werk leuker, veiliger en efficiënter. En dat is hard nodig. Wil je meer weten over hoe technologie magazijnen efficiënter, veiliger en duurzamer maakt? Luister dan naar Logistiek met… Arie van de Stel en Lennard Doove via de speler hieronder of in je favoriete podcast app.
De afbeelding bij dit blog is gemaakt door AI op basis van de aflevering