|

Onderwijs, bedrijfsleven en studenten verbeteren samen de logistiek

Om bedrijfsleven en studenten dichter bij elkaar te brengen organiseerde de Topsector Logistiek eerder dit jaar de Empowering Zero Emission Challenge. Studenten in het MBO, HBO en WO werden uitgedaagd een logistiek probleem te onderzoeken met als hoofdthema logistieke zero emissie systemen in steden en havens.

Die koppeling tussen studenten en bedrijfsleven is van groot belang. De logistieke sector zit te springen om personeel en dit soort wedstrijden geven studenten een kijkje in de logistieke keuken. Uit eigen ervaring weet ik dat als je daar eenmaal aan geroken hebt, je potentieel voor het leven verslaafd bent. Een win-win voor beiden dus, want bedrijfven zoeken jong talent en jong talent zoekt een leuke uitdagende baan.

Studenten onderzoeken en leren, bedrijven profiteren

Logistieke opleidingen, bedrijven en studenten gaven massaal gehoor aan de oproep en verschillende teams met studenten gingen bij verschillende bedrijven aan de slag. De winnaar van de challenge was een groep van de Hogeschool van Amsterdam die onderzoek deed naar het beleveren van horeca in de binnenstad via de tram door Distrifood.

Een studententeam van de Erasmus Universiteit onderzocht voor Broekman Logistics verschillende duurzaamheidsoplossingen, zoals een batterij om overdag zonne-energie op te slaan, om daar in de nacht vrachtwagens mee op te laden. Een vertegenwoordiger van dat team, Tobias Monster, was recent te gast in de studio van Klets.Media, waar de Logistiek met… Podcast wordt opgenomen. Ik vroeg hem naar het onderzoek dat ze hadden uitgevoerd, wat Broekman Logistics er aan had en ook wat bedrijven in de logistiek volgens hem zouden moeten doen om meer jong talent aan te trekken.

Eerder al zaten Maurice Jansen, Kees-Willem Rademakers en Tomas van der Maarel in de studio. Maurice Jansen is onderzoeker en docent bij het Erasmus Centre for Urban, Port, and Transport Economics, Kees-Willem is docent-onderzoeker stads- en voedsellogistiek aan de Hogeschool van Amsterdam, Tomas is Manager Business Development bij Broekman Logistics.

Met Maurice, Kees-Willem en Tomas, sprak ik over hoe studenten bedrijven in de logistieke sector kunnen helpen aan nieuwe inzichten. We praatten ook over hoe onderwijsinstellingen en bedrijven kunnen samenwerken om jong talent over te halen om voor de logistiek te kiezen.

Wil je hier meer over weten, luister dan naar de podcast aflevering via de speler hieronder, of via waar je ook maar naar podcasts luistert.

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door Erasmus UPT, Hogeschool Amsterdam en Broekman Logistics

Vergelijkbare berichten