|

De haven van de toekomst: hoe Rotterdam de slimste haven ter wereld wordt

De Rotterdamse haven, de grootste van Europa, is volop in ontwikkeling. De haven is bezig met een digitale en technologische transformatie, met als doel de slimste haven ter wereld te worden. Voor de haven zijn daarbij duurzaamheid, innovatie en efficiëntie de belangrijkste waarden.

De digitale en technologische transformatie

In de podcastaflevering LogistiekMet… Oscar van Veen, praat ik met Oscar over hoe de Rotterdamse haven bezig is de slimste haven van de wereld te worden. Oscar is Directeur Innovatie bij het Havenbedrijf Rotterdam, in de rest van de wereld beter bekend als Port of Rotterdam.

Van drones tot pratende kades

De haven van Rotterdam is continu bezig te kijken welke nieuwe technologieën er zijn en hoe die gebruikt kunnen worden om de haven slimmer en duurzamer te maken. Zo spreekt Oscar over drones die ingezet worden voor inspecties, het Internet of Things waardoor verbinding kan worden gelegd met individuele containers, maar ook de ontwikkeling van slimme kades die zelf kunnen aangeven dat ze te zwaar beladen zijn, of slimme bolders die kunnen aangeven dat een lijn wat meer gevierd mag worden, of dat ze niet bezet zijn, zodat zichtbaar is waar vrije aanlegplaatsen in de haven zijn.

Samenwerken voor een betere toekomst

De Haven van Rotterdam werkt niet in isolatie. Het werkt actief samen met andere havens wereldwijd om normen en interoperabiliteit te ontwikkelen. Deze internationale samenwerking strekt zich uit tot gebieden zoals duurzaamheid en digitalisering. 

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor de Haven van Rotterdam. Met projecten als Next Logic, gericht op het efficiënter maken van de binnenvaart, de doorontwikkeling van Portbase en de ambitie om de waterstof hub van Europa te worden, is de haven klaar om hét voorbeeld te worden van digitale en duurzame transformatie.

Wil je meer weten over hoe de haven van Rotterdam op weg is om de slimste haven ter wereld te worden? Luister dan naar LogistiekMet… Oscar van Veen via de speler hieronder, of in je favoriete podcast app. Vergeet je niet te abonneren, dan blijf je op de hoogte van nieuwe afleveringen.

Deze aflevering is mogelijk gemaakt door Port of Rotterdam

Foto bij het artikel: Eric Bakker – Port of Rotterdam

Vergelijkbare berichten