Nike waterstof binnenvaart schip

Nike lanceert ’s werelds eerste door waterstof aangedreven binnenvaartschip: Een duurzame mijlpaal

Nike, een toonaangevend sportmerk, heeft een nieuwe standaard gezet voor duurzame scheepvaart met de lancering van ’s werelds eerste door waterstof aangedreven binnenvaartschip.

H₂ Barge 1

Future Proof Shipping, de ontwikkelaar en producent van het binnenvaartschip met de naam “H₂ Barge 1” wil samen met nike Nike aan de atleten en de wereld laten zien dat ze een betere wereld willen creëren en tegelijk de impact op het milieu te verminderen. Future Proof Shipping heeft het oorspronkelijke dieselschip uitgerust met waterstoftechnologie. Met de ingebruikname van het schip wil Nike een koolstofvrije en afvalvrije toekomst bereiken en zo een nieuwe belangrijke mijlpaal bereiken op haar “Move To Zero”-reis.

Afbeelding bron

Het eerste waterstofaangedreven binnenschip ter wereld

De “H₂ Barge 1” is is het eerste binnenschip ter wereld dat op waterstof vaart. Door een zorgvuldige aanpassing heeft Future Proof Shipping de verbrandingsmotor van het schip vervangen door waterstoftechnologie, waardoor er geen kooldioxide wordt uitgestoten. In plaats daarvan stoot het schip alleen vochtige lucht en schoon water uit, waardoor het een voorbeeldige oplossing is voor het minimaliseren van de impact op het milieu. Door gebruik te maken van brandstofcellen en groene waterstof verwacht Nike een jaarlijkse vermindering van 2.000 ton CO2-uitstoot. Bovendien biedt het op waterstof gebaseerde aandrijfsysteem van het schip uitzonderlijke voordelen, zoals minder geluidsoverlast en energieverspilling door trillingen en warmte van de romp.

Europese logistiek verbeteren met waterstofenergie

Als cruciale schakel in de Europese toeleveringsketen van Nike vervoert de “H₂ Barge 1” producten van NIKE, Inc. tussen Rotterdam in Nederland en Nike’s European Logistics Campus (ELC) in België. Dit innovatieve schip speelt een cruciale rol in de uitgebreide strategie van Nike om de koolstofuitstoot te minimaliseren en tot een duurzamere productdistributie te komen. Alleen al in Europa worden ongeveer 14.000 vrachtwagenritten per jaar geëlimineerd dankzij het feit dat 99% van de inkomende containers die het ELC bereiken over water worden vervoerd. Bovendien staat Nike op het punt om de laatste tests voor een waterstoftruck af te ronden, waardoor hun duurzame logistieke inspanningen voor leveringen aan klanten in Europa nog worden versterkt.

Wereldwijde initiatieven voor een duurzame toekomst

Het streven van Nike naar duurzaamheid gaat veel verder dan het vervoer op waterstof. Om haar afhankelijkheid van luchtvracht te verminderen, die 42 keer meer koolstofuitstoot veroorzaakt dan zeevracht, stemt Nike de productieschema’s af op het vertrek van zeevracht, waardoor de behoefte aan luchtvervoer wordt geminimaliseerd. Het bedrijf is ook zijn distributievoetafdruk aan het diversifiëren om producten dichter en sneller bij de consument te brengen, wat resulteert in kleinere transportafstanden. Nike is er met name in geslaagd het gewicht van verzenddozen in het boekjaar 2021 met ongeveer 1,6 miljoen kilo te verminderen, waardoor de uitstoot in verband met verpakking effectief is verminderd.

Uitdagingen en toekomstverwachtingen

Noel Kinder, Nike’s Chief Sustainability Officer, benadrukt het voortdurende proces van het herontwerpen van de scheepvaart om duurzaamheid te bevorderen. Het aanpakken van koolstofemissies en het omarmen van innovatieve oplossingen is een collectieve inspanning binnen Nike, gevoed door verbeelding en vastberadenheid. Het bedrijf blijft streven naar vooruitgang boven perfectie, blijft oplossingen ontwikkelen en gebruikt zijn invloed om momentum te creëren en de wereld vooruit te helpen door middel van sport. De lancering van de “H₂ Barge 1” in samenwerking met de Nederlandse rederij Future Proof Shipping, waterstofleverancier Air Liquide en het BCTN-netwerk van inlandterminals betekent dat Nike zich onverminderd blijft inzetten voor een duurzamere toekomst.

Vergelijkbare berichten