IKEA gebruikt drones om voorraad te tellen

IKEA is altijd al een innovatieve speler geweest als het gaat om logistiek. Logistiek staat aan de basis van het hele IKEA concept. Al in de jaren vijftig was IKEA bezig met haar logistieke stromen. In 1956 werd de eerste tafel verscheept waarbij de poten los in de verpakking werden gedaan om transportkosten te minimaliseren. Dat was niet de enige reden voor IKEA om deze stap te nemen. Doordat de meubels niet meer in elkaar gezet hoefden te worden bespaarde het bedrijf ook nog eens de kosten voor assemblage, die werd uitbesteed aan de klant. Toendertijd een revolutionair concept en inmiddels niet meer weg te denken.

Robots en automatisering

Omdat veel van de magazijnen van IKEA zijn gekoppeld aan winkellocaties kan automatisering een uitdaging zijn. Dat geldt vooral wanneer je autonoom rijdende robots door je magazijn wilt laten rijden. Wanneer dit in een magazijn is waar alleen medewerkers lopen is dit geen probleem, mits zij getraind zijn. De gemiddelde bezoeker van de IKEA heeft alleen geen idee van de veiligheidsvoorschriften in een magazijn. Ieder magazijn heeft ook een deel waar de bezoekers niet kunnen komen en daar past IKEA verschillende innovaties toe op het gebied van automatisering. Een mooi voorbeeld hiervan is een systeem waarbij pallets als het ware door de magazijnstellingen heen naar de juiste locaties worden gebracht.

IKEA was een relatief laatkomer wat betreft online verkoop. Inmiddels kun je er ook online winkelen. In Zagreb heeft het bedrijf nu zelfs een geautomatiseerd magazijn voor het afhandelen van online orders. De snellopers zitten in bakken die automatisch naar medewerkers toe worden gebracht, zodat die sneller orders kunnen picken en packen, zonder lange afstanden door het magazijn te lopen. In de video hieronder is deze oplossing te zien.

Drones die voorraad tellen

IKEA gebruikt ook drones om voorraad te tellen. Dat zijn er inmiddels 100 verspreid over 16 verschillende vestigingen, onder andere in Nederland en België. De drones zijn alleen actief buiten openingstijden, omdat IKEA magazijnen deels toegankelijk zijn voor normale bezoekers.

De drones zijn ontwikkeld door het bedrijf Verity, dat onlangs nog 23 miljoen dollar ophaalde in een nieuwe investeringsronde. Behalve IKEA heeft het bedrijf ook Samsung SDS en DSV als klant. Eén van de oprichters van Verity was eerder betrokken bij de oprichting van het door Amazon overgenomen Kiva Systems.

Voornaamste reden voor het inzetten van drones is een hogere efficiency, maar vooral ook een prettigere werkomgeving voor IKEA medewerkers, die niet meer handmatig hoeven te tellen.

Vergelijkbare berichten