Autonoom varende binnenvaartschepen in Belgische wateren
Interessante ontwikkelingen bij onze zuiderburen. In Antwerpen zijn twee autonoom varende binnenvaartschepen in de vaart genomen. Het zijn de eerste twee schepen uit een serie van tien en ze hebben de toepasselijke namen River Drone 1 en River Drone 2. De schepen zullen worden ingezet voor het vervoer van containers en bulkgoederen.
Naval introduceert (semi-)autonoom varen
Het Belgische Naval Inland Navigation (Nautic Value) wil met innovatieve concepten de binnenvaart een nieuwe impuls geven en toekomstbestendig maken. De River Drone is een nieuw scheepsconcept dat gebruik maakt van automatiseringstechnologie van Seafar. De schepen worden op afstand bestuurd door operators in het Seafar on shore control center. De operators in het control center zijn speciaal opgeleide schippers met alle benodigde certificaten. Er is wel een kapitein op de Rivier Drones aanwezig, maar die heeft slechts een coordinerende rol. Alle navigatie en besturing wordt gedaan door de operator aan wal.
SEAFAR automatiseert conventionele schepen
De SEAFAR technologuie die Naval gebruikt, maakt de automatisering van conventionele schepen mogelijk. Naast de normaal vereiste apparatuur voor navigatie en communicatie, wordt een schip uitgerust met technologie die besturing op afstand mogelijk maakt. Zo zijn de Rivier Drones bijvoorbeeld uitgerust met meerdere 4G/5G antennes voor de overdracht van alles data. Meerdere, zodat bij uitval van een antenne er meerdere backup systemen zijn.
De 4G/5G verbinding wordt gebruikt voor communicatie met het control center. De operator daar kijkt mee via 13 cameras (waaronder cameras infrarood en nachtzicht) en krijgt verder alle nodige input van meerdere LIDAR sensoren, microfoons en twee radarantennes.
Deze extra informatie wordt gecombineerd met de gegevens van de standaard op het schip aanwezige systemen, zoals de boordradar, stuurindicator, echolood en kompas. Het is net of de operator zelf op het schip aanwezig is.
Verschillende niveaus van automatisering
Het Seafar Vessel Control System bestaat uit meerdere robotische componenten die op een schip worden geinstalleerd. Het systeem werkt samen met bestaande systemen om besturing op afstand mogelijk te maken via het Shore Control Center. Zo kan het schip volledig op afstand worden bestuurd, maar er kunnen ook bepaalde taken aan het systeem zelf worden overgelaten. Het schip kan zo ook volledig autonoom varen, waarbij er een operator standby is om in te grijpen bij incidenten, of complexe situaties.
Volledige automatisering in aantocht
Of het nu gaat om autonome voertuigen, vaartuigen of vliegtuigen, het is een kwestie van tijd voordat ze overal in gebruik zullen zijn. Dit gaat een enorme efficientieslag betekenen in de transportsector. Autonome vrachtwagerns of schepen hoeven veel minder afstand te houden, waardoor er op dezelfde wegen en wateren meer goederen vervoerd kunnen worden met minder impact op de doorstroom. Automatisering lost ook nog een ander probleem op: personeelstekoren. Een snelle zoektocht op internet laat zien dat we al sinds halverwege de jaren nul wereldwijd kampen met een chauffeurstekort. Het tekort is in Nederland inmiddels opgelopen van 11.000 vorig jaar, naar bijna 15.000 dit jaar.
Afbeelding bij het artikel via Naval Barging