Veerkrachtige ketens door samenwerking in de logistiek

Op 7 maart was de 8e editie van de Logistiekdag met als overkoepelende thema Veerkrachtige ketens. Dat veerkracht van groot belang is, is de afgelopen twee jaar wel gebleken. Nog nooit waren in zo’n korte tijd zoveel grote verstoringen in supply chains over de hele wereld.

De locatie van de logistiekdag was het distributiecentrum van VidaXL, in Supply Chain Valley bij Venlo/ Een indrukwekkende campus van verschillende magazijnen, verbonden door een loopbrug, waar ook een transportband voor goederen doorheen liep. Ramen gaven letterlijk een inkijkje in het magazijn en de hele dag kwamen er dozen in allerlei formaten voor de ramen langs. De eerste jaren van mijn carrière in de logistiek heb ik doorgebracht in de magazijnen van DHL Supply Chain en Menlo Logistics, dat later via XPO Logistics GXO Logistics werd. Een heerlijke plek om een dag inspiratie op te doen dus.

Netwerken is pretwerken

Netwerken is net werken hoor je wel eens zeggen. Wat mij betreft niet en zeker niet op een event als Logistiekdag. Pretwerken dekt de lading beter wat mij betreft. Gesprekken voeren met mensen die een passie voor logistiek delen. Wat dat betreft is Logistiekdag een echte aanrader. Een brede vertegenwoordiging uit de sector was aanwezig, waardoor veel verschillende inzichten bijelkaar worden gebracht. Ik heb gesprekken gevoerd over distributie, last-mile bezorging, de binnenvaart, supply chain planning, en robots in magazijnen, om maar een paar onderwerpen te noemen. Iets met neus en boter.

Inspirerende kennissessies

Complimenten aan de organisatie en de sprekers voor de presentaties, panneldiscussies en workshops. Stuk voor stuk inspirerende sprekers met een goed verhaal. Mijn hoogtepunten:

  • De paneldiscussie over Supply Chain Resilience met Wybe Jan Bleeker van Picnic, Gerwin Zomer van BISCI en Piet Oomen van ASML. De discussie gaf een mooie inkijk in de logistieke operatie van zowel Picnic en ASML.
  • De paneldiscussie over de toekomst van warehousing, met Joost van Gilse van DENC, Frans Cruijssen van Tilburg University en Erik van Wunnik van DSV Solutions. De discussie startte met het nieuws dat de provincie het bouwen van magazijn wil inperken. Een besluit waar het panel het unaniem niet mee eens was.

Erik vertelde ook over het nieuwbouw project waar we vanuit de eventruimte op uitkeken. DSV Solution bouwt naast het VidaXL complex namelijk een magazijn van meerdere verdiepingen. Letterlijk twee magazijnen die op elkaar worden gebouwd met een ramp waardoor vrachtwagens omhoog kunnen rijden naar de docks op de eerste verdieping!

Tot volgend jaar!

Interessante ontmoetingen, goede kennissessies en een mooie locatie. Volgend jaar ben ik zeker weer te vinden op het Logistiekdag event. Jij ook?

Header image credit: DENC

Vergelijkbare berichten