Onderzoek: passagierstreinen kunnen worden ingezet voor goederenvervoer

Een onderzoek heeft uitgewezen dat het mogelijk is om treinen in te zetten om goederen te vervoeren.

De trein als vrachtwagen

Een trein in de spits is overvol. Een trein buiten de spits is vaak voor 60 tot 70% leeg. Dat is een hele hoop lege ruimte die dagelijks over het spoor gaat.

In het kader van TurboPlan2030 onderzochten TU Delft, TNO en Royal HaskoningDHV de haalbaarheid van goederentransport via het spoor gebruik makend van de passagierstreinen. Daar is een positief antwoord uitgekomen en men denkt dat binnen 6 jaar de eerste treinen goederen zullen vervoeren en we in 2050 een landelijk dekkend netwerk hebben.

De goederen zullen in zogenaamde cargopods in de trein geladen worden. Men heeft berekend dat er 460.000 europallets per dag aan capaciteit zal zijn. Wanneer je dta omrekent naar vrachtwagens dan zullen er 15.500 minder voertuigen de weg op hoeven.

Naast de positieve effecten voor de verkeerdrukte en de vermindering van de uitstoot zal het ook een positieve bijdrage geven aan de uitrol van de zero-emissie zones. Een deel van de vracht die normaal met een dieselvrachtwagen het stadscentrum inrijdt kan ook met de passagierstrein.

Wil je het hele rapport nalezen? Dan klik je hier

Foto door Pixabay

Vergelijkbare berichten