| |

De belangrijkste trends en uitdagingen in de logistieke sector

De sector transport en logistiek is vollop in beweging. Dat is natuurlijk letterlijk zo, maar met de gebeurtenissen van de laatste jaren, zwemmen er inmiddels meerdere zwarte zwanen in de logistieke vijver. Gelukkig is het ook een sector die gewend is met continue verandering om te gaan en het is mooi om te zien hoe geen uitdaging te groot is.

In deze aflevering van de Logsitiek met… Podcast praat ik met Frank Verhoeven, de CEO van Vos Logistics, over deze en andere ontwikkelingen in de markt. We besteden ook aandacht aan de drie belangrijkste trends die volgens Frank de sector zullen beïnvloeden in de komende jaren.

Digitalisatie maakt de sector efficiënter

We zijn goed op weg, maar we zijn er nog lang niet. Er zijn nog veel processen die gedigitaliseerd kunnen worden en gedigitaliseerde processen kunnen verder worden verbeterd. De digitalisering zorgt ook voor steeds meer beschikbare data, wat ook weer veel mogelijkheden biedt voor het verder vegroten van de efficiëntie.

De energietransitie maakt de sector groener

Duurzaamheid is een onderwerp dat steeds belangrijker wordt. Als we de klimaatdoelstellingen willen halen, zal ook de logistieke sector zijn steentje bij moeten dragen. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die dit inzien en die de groenere weg inslaan. De energietransitie brengt wel uitdagingen met zich mee, zoals bijvoorbeeld de beperkingen van ons stroomnet terwijl er tegelijkertijd uitbreiding nodig is voor het laden van electrische vrachtwagens.

De arbeidsmarkt maakt de sector uitdagend

Al jaren kampt de logistieke sector met personeelstekorten. Er is een tekort aan chauffeurs, maar ook aan magazijnmedewerkers. Het is een uitdaging om de juiste mensen te vinden en om ze te houden. Een andere uitdaging is het werken in de sector aantrekkelijk maken voor jong talent. Zij hebben vaak geen idee hoe afwisselend en uitdagend een carriere in de logistiek is.
Wil je meer weten over deze trends, over hoe ze transport en logistiek zullen beïnvloeden de komende jaren, luister dan naar Logistiek met… Frank Verhoeven via de speler hieronder, of via je favoriete podcast app.

Deze podcast is mogelijk gemaakt door Vos Logistics

Vergelijkbare berichten