Elektrische vrachtwagens aan de lader met windmolens en zonnepanelen
|

De voordelen, uitdagingen en toekomst van elektrisch transport

Hoewel vrachtwagens maar 2-3 procent van het totaal aantal voertuigen op de weg uitmaken, zijn ze wel verantwoordelijk voor een kwart van de uitstoot. Emissieloos vrachtvervoer kan dan ook een serieuze deuk slaan in de carbon footprint van de logistieke sector. Er is nog wel wat voor nodig om dit voor elkaar te krijgen. Juist over dit onderwerp sprak ik recent met Johnny Nijenhuis. Johnny is zero-emission truck expert en heeft al vele transportbedrijven geholpen om de overstap naar elektrische vrachtwagens te maken. De microfoons stonden aan en de spreekwoordelijke band liep mee, met een interessante podcastaflevering als resultaat.

Batterij versus waterstof-elektrisch

Er zijn verschillende typen elektrische vrachtwagens. De meest voorkomende is de batterij-elektrische vrachtwagen. Waterstof-elektrische vrachtwagens komen veel minder voor. Voorlopig blijft dat zo, omdat de waterstofvariant nog veel duurder is dan de batterij-elektrische variant. Het feit dat beiden een flink stuk duurder zijn dan een gewone diesel truck, is überhaupt iets wat veel ondernemingen tegenhoudt de overstap te maken.

Uitdagingen en kansen

De overstap naar emissieloos vervoer brengt zowerl uitdagingen als kansen. Eén van de belangrijkste uitdagingen, naast de Total Cost of Ownership (TCO) is de beschikbaarheid van voldoende laadcapaciteit. Op veel bedrijventereinen bestaat een flinke wachtlijst als het gaat om uitbreiding van elektrische aansluitingen. Met zonnepannelen en windmolens is dat gedeeltelijk op te lossen, maar juist op de momenten dat zon en wind energie produceren zijn de wagens op weg in plaats van aan de lader.

Kansen zijn er ook. Zo worden steeds meer binnesteden ontoegankelijk voor dieselvrachtwagens. Verder stellen verladers en hun eindklanten steeds meer eisen als het gaat om duurzaamheid. Transportbedrijven die nu al investeren in een emissieloze vloot kunnen beter inspringen op deze eisen.

Innovaties en toekomstige ontwikkelingen

Er komen nog veel mooie nieuwe innovaties aan op het gebied van elektrisch vrachtvervoer. Volgens Johnny biedt bijvoorbeeld de elektrische aandrijfas mooie kansen, omdat er meer ruimte onstaat voor de batterij ten opzichte van de traditionele aandrijfas. Nu er geen grote dieselmotor meer in de truck zit, kan er ook op een geheel nieuwe manier gekeken worden naar het ontwerp van de cabine, met meer comfort en verbeterd zicht voor de chauffeurs als gevolg.

Wil je meer weten over de uitdagingen en kansen als het gaat om elektrisch vrachtvervoer? Wil je weten waar je als transportbedrijf op moet letten bij een overstap? Wil je meer weten over de laatste ontwikkelingen op dit gebied? Luister dan naar de podcastaflevering Logistiek met… Johnny Nijenhuis via de speler hieronder of via je favoriete podcast app.

Vergeet vooral niet om je te abonneren, zodat je geen nieuwe afleveringen mist.

Deze podcast is mogelijk gemaakt door Nijenhuis Truck Solutions

Vergelijkbare berichten