arcade spel waarin heftrucks groene kratten rondrijden
|

Digitale transformatie in de logistiek: lessen van Heineken

In de snel veranderende wereld waarin we vandaag de dag leven zijn technologie en innovatie de sleutel tot succes. Geavanceerde technologiën zoals artificial intelligence zorgen voor verregaande optimalisatie van logistieke ketens. Hoe gaan grote wereldwijd opererende bedrijven om met de logistieke uitdagingen van vandaag? Welke rol speelt technologie daar in? En hoe implementeer je die? Antwoorden op deze vragen kwamen naar voren tijdens de live opname van de Logistiek met… podcast tijdens de ICT & Logistiek beurs in de Jaarbeurs in Utrecht.

Uitdagingen in de logistiek

Marc Bekkers, Director Customer Service and Logistics bij Heineken Nederland en Henk-Jan van Donkelaar, Managing Director Europe bij Consafe Logistics, schoven bij mij aan om te praten over logistieke uitdagingen, technologische ontwikkelingen en digitale oplossingen.

Vooral als het gaat om producten als bier, is een goede voorspelling van de vraag één van de belangrijkste aspecten van een efficiënte logistieke keten. De juiste balans vinden tussen geautomatiseerde systemen en menselijke input is daarbij van groot belang. Aan de ene kant kunnen menselijke vooroordelen leiden tot een vermindering van effiëntie en aan de andere kant kunnen de flexibiliteit en creativiteit van de mens juist leiden tot nog betere resultaten. Dit geldt voor alle stappen in het logistieke proces, van transport tot aan het magazijn.

Digitale systemen de mens

Dat de mens ondersteund dient te worden met digitale systemen, zoals een Warehouse Management Systeem is duidelijk, maar het is daarbij wel essentieel dat de systeemvereisten juist zijn gedefiniëerd. Een andere belangrijke afweging is de balans tussen standaardisatie en maatwerk, zeker bij wereldwijd opererende bedrijven die te maken hebben met lokale vereisten. Wanneer moet het systeem worden aangepast aan het proces en wanneer andersom? Wanneer de definities kloppen ligt de sleutel voor een succesvolle implementatie vooral in change management.

De toekomst van logistiek

Artificial intelligence, digital twins, automatisering middels robots, het zijn allemaal technologiën die de logistiek verder gaan verbeteren en veranderen. Wil je meer weten over hoe Heineken omgaat met de logistieke uitdagingen van vandaag en hoe de technologische ontwikkelingen de logistiek nu en in de toekomst veranderen? Luister dan via de speler hieronder naar Logistiek met… Marc Bekkers en Henk-Jan van Donkelaar, of zoek Logistiek met… op in je favoriete podcast app.

Deze podcast is mogelijk gemaakt door Consafe Logistics

Vergelijkbare berichten