|

De stand van zaken in logistiek Nederland: opleiding, young professionals en infrastructuur

In de Logistiek met… Podcast heb ik deze keer één van de boegbeelden van logistiek Nederland te gast: logistiek adviseur, docent en auteur van vele boeken over logistiek, waaronder het standaardwerk Werken in de Logistiek, Hessel Visser.

Hessel en ik bespreken de stand van zaken in de logistieke sector. Er gaat veel goed, maar er is ook veel te verbeteren.

Jongere generaties maken de logistiek

Personeelstekorten in de logistiek zijn van alle tijden, of het nu gaat om chauffeurs, planners, magazijnmedewerkers of andere beroepen. Het is volgens Hessel vooral belangrijk de jongere generaties te intesseren voor de logistiek. Zij brengen een frisse blik en een wil om te innoveren. Ze zijn opgegroeid met technologie en zien als geen ander de kansen en mogelijkheden ervan.

Technologie en innovatie

Er gaat dus ook veel goed. Er is steeds meer innovatie in de sector. Het gaat daarbij niet alleen om nieuwe technologiën zoals, drones die in magazijnen worden gebruikt om bijvoorbeeld voorraden te tellen, maar ook om innovatieve manieren om met data om te gaan en zo de efficiëntie van logistieke operaties te verhogen. Daarbij moeten we vooral duurzaamheid niet uit het oog verliezen.

Nederland moet aan de bak

Met name als het gaat om de infrastructuur, vindt Hessel dat Nederland aan de bak moet. Vooral ons wegennet raakt vol en de recente afsluitingen van bijvoorbeeld de Heinenoord tunnel en de chaos die dat ten gevolge had zit Hessel dwars. Er ligt een belangrijke rol voor de overheid, maar ook voor het bedrijfsleven om onder andere het wegennet in Nederland verder te ontwikkelen en klaar te maken voor de steeds maar stijgende goederenvolumes.

Trots op onze logistieke sector

Hessel is ook trots op de logistieke sector. Er zijn veel bedrijven die op een innovatieve en duurzame manier bezig zijn Nederland als logistieke koploper verder te versterken. De toenemende samenwerking tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven is een andere hele positieve ontwikkeling.

Luister via de speler hieronder naar het leuke gesprek dat ik had met Hessel, of zoek de aflevering op in je favoriete podcast app. Vergeet niet de podcast meteen te volgen, zodat je op de hoogte blijft van nieuwe afleveringen.

Deze podcast is mogelijk gemaakt door Hessel Visser

Foto bij dit artikel door Lucas van Oort via Unsplash

Vergelijkbare berichten