Vullen bezorgrobots straks de Nederlandse trottoirs?
In Amerika zijn al jaren, en met wisselend succes, verschillende partijen bezig met het testen van bezorgrobots. De over het algemeen vriendelijk ogende karretjes rijden over de stoep en bezorgen kleine bestellingen. Het Amerikaanse Starship begon als één van de eerste bedrijven met dit type bezorging in 2016. Inmiddels is het bedrijf vooral actief op universiteitscampussen. In 2021 haalde het bedrijf nog 17 miljoen dollar op om de bezorgrobots op nog meer locaties in te zetten.
Zelf kwam ik, toen ik een aantal jaar geleden in Washington was, één van de Starship robots tegen. Ik zat toen in een taxi en kon helaas niet uitstappen om hem van dichterbij te bekijken.

De robots zijn uitgerust met sensors en camera’s die het mogelijk maken over drukke trottoirs te bewegen zonder ergens tegenaan te botsen en over te steken zonder ongelukken te veroorzaken. Omdat ze vrij laag bij de grond zijn, zijn ze uitgerust met vlaggetjes, zodat automobilisten ze beter zien.
Bezorgrobots bij onze Zuiderburen
In België is één van de grootste supermarktketens, de Carrefour, aan het testen met bezorgrobots. De retailer werkt samen met Delivers.ai. Op een bedrijvenpark in Zaventem bezorgen 8 robots boodschappen bij de zes kantoorgebouwen op het complex. In eerste instantie wordt getest met een select gezelschap van testpersonen, maar in de tweede fase is het de bedoeling dat iedereen op het bedrijvencomplex zijn bestellingen kan laten bezorgen.
Volgens Carrefour zal “Deze dienst … het aanbod van thuisbezorging uitbreiden naar nieuwe gebieden om thuisbezorging sneller en toegankelijker te maken in heel België. De dienst is gericht op stadscentra en zal aanvankelijk beschikbaar zijn in grote steden zoals Brussel, Antwerpen, Luik en Gent. Maar de robot zal ook een revolutie betekenen voor kleine en middelgrote steden die momenteel niet bediend worden door thuisbezorging.”
Vorig jaar heeft op de Campus van de Technische Universiteit Eindhoven ook kort een bezorgrobot rondgereden. In dat geval ging het om een test van Albert Heijn en TeleRetail.
Erasmus Universiteit onderzoekt bezorgen per robot
In 2021 heeft op de campus van de Erasmus Universiteit ook een zelfrijdende bezorgrobot rondgereden, genaamd Rosie ((Robot On SIte Erasmus). De robot was 1150 uur actief en bezorgde 136 bestellingen. Studenten van de Smart and Shared Cities minor deden onderzoek naar de interactie tussen mens en robot. De drie belangrijkste bevindingen uit dat onderzoek waren:
- Mensen staan welwillend tegenover de bezorgrobots, maar twijfelen toch over het bestellen van goederen die per robot bezorgd worden. De grootste twijfel door de geringe afstand. De campus waar de robot actief was is niet erg groot.
- Mensen accepteren de robots sneller als ze die in actie hebben gezien. Het publiek informeren door foto’s, filmpjes en demonstraties is dus belangrijk.
- Uit het onderzoek bleek ook dat bezorgkosten een grote rol spelen bij het al dan niet kiezen voor bezorging per robot. De ondervraagden vonden de bezorgkosten relatief hoog voor de afstand die werd afgelegd.
In Nederland zijn dergelijke bezorgrobots nog niet toegestaan op de openbare weg. Vandaar dat MRDH, EUR, SPAR University & Dutch Automated Mobility (DAM) en de Gemeente Rotterdam kozen voor een pilot project op de Universiteits campus.
In de tweede fase gaan de studenten onderzoek doen naar wat de impact van robotbezorging is op een drukke campus. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar waar welk type locaties het meest geschikt zijn voor deze toepassing. Een laatste element dat zal worden onderzocht is het effect van het uiterlijk van de robot op de acceptatie. Rosie 2.0 zal tussen 27 februari en 31 maart op de Rotterdamse campus rondrijden.
Wie meer wil lezen over het onderzoek naar bezorgrobots kan hier meer lezen:
Autonomous delivery robots – Research into the acceptance of and market for the technology
Assessment of readiness of a traffic environment for autonomous delivery robots
Vullen straks bezorgrobots de Nederlandse trottoirs?
Op dit moment zijn bezorgrobots nog niet toegestaan op de openbare weg, maar het lijkt een kwestie van tijd voordat de eerste test op de openbare weg gedaan zullen worden. Supermarkten en andere retailers en e-tailers zullen ontwikkelingen nauwgezet volgen. Als bezorgrobots op grote schaal kunnen worden toegepast en de kosten per robot vallen mee, dan zijn deze een heel goed alternatief voor de flitsbezorgers die nu op fietsen en scooters door de stad racen om binnen minuten boodschappen te bezorgen. Het gaat mogelijk wel komische taferelen opleveren, zoals onderstaande beelden laten zien.
Fotocredit: Jonathan van Rijn