Duurzame verzending voor e-commerce bestellingen
|

Consumenten maken de groene keuze: CO2-bewuste bezorging

In een tijdperk waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, neemt de invloed van consumentengedrag op e-commerce toe. Dit wordt duidelijk in de recente samenwerking tussen softwareleveranciers Paazl en BigMile, die een innovatieve stap zetten in het verduurzamen van verzendopties. Zij maken het mogelijk voor webshops om consumenten inzicht te geven in de impact die hun zending heeft op het klimaat. Consumenten kunnen zo doelbewust kiezen voor duurzame opties.

Consumenten kiezen groen

Uit onderzoek blijkt dat de meeste consumenten duurzaamheid belangrijk vinden bij hun online aankopen. In 2023 zag 57% van de consumenten duurzaamheid als een belangrijke factor bij het winkelen, een lichte afname ten opzichte van 66% in 2021​​. Deze trend benadrukt de groeiende vraag naar milieuvriendelijke producten en diensten. Mogelijk neemt het aantal consumenten dat duurzaamheid belangrijk is verder toe, als zij bij het doen van een aankoop vaker geconfronteerd worden met de impact die hun online bestelling heeft op het klimaat.

Duurzaamheid als verkoopargument

Producten met duurzaamheidsclaims laten in veel categorieën een snellere groei zien dan producten zonder dergelijke claims. Ook dit is een duidelijk signaal dat duurzame producten aantrekkelijk zijn voor een breed scala aan consumenten.

Bereidheid om meer te betalen en langer te wachten

Een interessant aspect is dat 57% van de consumenten bereid is minstens 10% extra te betalen voor milieuvriendelijke verpakkingen en verzending​​. Dit toont aan dat duurzaamheid voor velen een investering waard is.

Opmerkelijk is verder dat een meerderheid van de e-commerce consumenten langere levertijden accepteert als dit betekent dat ze hiermee de impact op het klimaat kunnen verminderen. Dit suggereert een verschuiving in de waardering van duurzaamheid boven snelheid​​.

De Uitdaging: Snel, Gratis én Duurzaam

Hoewel consumenten duurzaamheid belangrijk vinden, verwachten ze tegelijkertijd snelle en gratis levering. Dit zorgt voor een uitdaging voor retailers en logistiek dienstverleners om aan deze gecombineerde verwachtingen te voldoen​​. Gratis verzending geeft wel een verkeerd beeld, want geen enkele verzending is daadwerkelijk gratis. Door jarenlang de verzending “gratis” te doen zijn consumenten hieraan gewend geraakt en heeft het verzenden van iets zijn waarde verloren.

Paazl en BigMile: Voortrekkers in Duurzame E-commerce

De samenwerking tussen Paazl en BigMile is hoe dan ook een stap in de goede richting. Door CO2-uitstoot inzichtelijk te maken en mee te nemen in de aangeboden keuze voor verzendopties, bieden zij consumenten de mogelijkheid om een bewuste keuze te maken. Paazl gaat volgend jaar voor webshops mogelijk maken om de verwachte uitstoot te tonen aan de consument, zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken op zowel levertijd, als verzendkosten, als duurzaamheid.

Dit initiatief heeft de potentie om een aanzienlijke impact te hebben op zowel de webwinkels als de logistiek dienstverleners en pakketbezorgers, als duurzaamheid een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de besluitvorming van consumenten. Goed voorbeeld doet goed volgen, hoop ik.

Vergelijkbare berichten