Door windenergie aangedreven oceaanschip in Nederland

Wanneer je het schip van de zeer nabije toekomst wil zien dan kijk je naar de Pyxis Ocean. Dit schip maakt gebruik van windenergie om brandstof te besparen en bezoekt momenteel Nederland.

Windenergie bespaart brandstof

De scheepvaartindustrie neemt zijn verantwoording en werkt hard aan verminderen van de schadelijke uitstoot. Daarbij wil het gebruik maken van energiebronnen die geen of weinig uitstoot bevatten. Windenergie is er daar een van.

De Pyxis Ocean is uitgerust met twee grote vaste windzeilen met de passende naam ‘Windwings’. De twee zeilen van meer dan 30 meter hoog helpen het schip bij de voortstuwing op zee.

Doordat de zeilen wind vangen en het schip voortbewegen, hoeft de conventionele motor minder hard te werken om het schip op snelheid te houden. Daarmee kan er enorm veel brandstof worden bespaart. De Pyxis Ocean verbruikte 3 tot 11 ton minder brandstof per dag door het gebruik van de Windwings.

Men verwacht dat de schepen van Cargill drie in plaats van twee zeilen zullen gebruiken. Hierdoor zullen de besparingen nog groter zijn dan dat de test nu laat zien.

Uitdaging

Er zijn nog wel een aantal hindernissen te nemen. Zo moeten de havens waar de door wind aangedreven schepen zullen aanmeren wel dergelijke schepen moeten kunnen ontvangen. Tot nu toe zijn er al 250 havens die de samenwerking hebben toegezegd.

Bron

Vergelijkbare berichten