|

DJI’s succesvolle dronebezorging op Mount Everest: veiligheid en efficiëntie op grote hoogte

DJI heeft samen met het Nepalese Airlift en 8KRAW een unieke prestatie geleverd door de eerste succesvolle dronebezorgingstests op Mount Everest te voltooien. Met de DJI FlyCart 30 werden zuurstofflessen en andere benodigdheden van het basiskamp naar Camp 1 vervoerd, terwijl afval op de terugweg werd meegenomen.

Bekijk hier beelden van de operatie. Je ziet dan meteen wat een onherbergzaam gebied de sherpa’s moeten oversteken:

Verbeterde logistiek, maar vooral verbeterde veiligheid

De logistiek op Mount Everest is grotendeels de verantwoordelijkheid van de sherpa’s. Zij vervoeren voedsel, zuurstofflessen, gasflessen, tenten, touwen en andere benodigdheden op hun rug van kamp naar kamp. Dat is inspannend en vooral heel gevaarlijk werk. Op weg naar Camp 1 steken zij bijvoorbeeld de Khumby Icefall over. Dat doen ze ’s nachts omdat het ijs dan het meest stabiel is. Ze zijn dan 6-8 uur onderweg. Een gevaarlijke tocht, want alleen vorig jaar al kwamen 3 sherpa’s om. Sherpa’s maken deze barre tocht meer dan 30 keer per klimseizoen. Op de terugweg nemen ze afval mee de berg af.

Als voorraden met drones vervoerd worden worden, dan maakt dat het werk van de sherpa’s een stuk lichter en veiliger. Een drone kan 15 kilo materiaal van het basiskamp naar Camp 1 brengen en vuilnis mee terug nemen en is dan in totaal maar 12 minuten onderweg.

Dronebezorging vooral geschikt voor moeilijk bereikbare locaties

Over de hele wereld zijn bedrijven bezig met het testen van last mile bezorging met drones. Grote retail en e-commerce bedrijven als Walmart en Amazon, maar ook een bedrijf als Google voeren pilotprojecten uit in verschillende steden in Amerika. In deze projecten worden onder andere kleine bestellingen afgeleverd bij consumenten. Onderaan dit artikel een video van Wing over hoe bezorging bij consumenten werkt.

In Nederland zullen drones niet snel worden ingezet voor het afleveren van e-commerce bestellingen. Een uitzondering hierbij zouden de Waddeneilanden kunnen zijn, die moelijker bereikbaar zijn. Noodtransporten van medische aparatuur, zoals een AED, bloed, of medicijnen is een andere toepassingen waarvoor drones wel een goede oplossing kunnen zijn.

Het bezorgen met drones is vooral geschikt voor het afleveren van goederen op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals het extreme voorbeeld op Mount Everst. Andere toepassingen zijn de bevoorrading van schepen vanaf de wal, of het afleveren van onderdelen en gereedschap voor onderhoud of reparaties van windmolens.

Afbeelding via DJI

Vergelijkbare berichten