drugsvangst in de haven

Meer blauw in de havens, 30% meer cocaïne onderschept

De douane heeft in de eerste helft van dit jaar bijna 30.000 kilo cocaïne onderschept, een derde meer dan in dezelfde periode vorig jaar. We zien een verschuiving van de plaatsen waar de drug worsdt geimporteerd waarbij de haven van Vlissingen als hutspot opvalt. In Vlissingen werd de afgelopen maanden 4500 kilo gevonden, een grote vangst van vorige week meegerekend. Dat is nu al meer dan in heel 2022.

Meer focus

De douane en politie zijn meer tijd, geld en energie gaan steken in het bestrijden van drugssmokkel. Dat heeft resultaat want terwijl er vorig jaar twintig uithalers werden aangehouden zijn dat er dit jaar al 31. Uithalers zijn vaak jonge mensen die door criminelen worden geronseld om in te breken in de containers die in de havens staan en de drugs er uit te halen.

Andere havens worden ‘populair’

Omdat de pakkans voor criminelen in bijvoorbeeld de havens van Rotterdam steeds groter is geworden wijken ze uit naar andere plekken. Vlissingen ziet een toenemende activiteit op het criminele vlak en wint aan ‘populariteit’ in vergelijking met Antwerpen en Rotterdam.

Om dit tegen te gaan is de douane meer gaan controleren. Niet alleen bij de vier schepen met fruit die per week aanmeren in Vlissingen maar ook bij de bedrijven aan wal. Daarbij worden steeds meer drugs gevonden in vergelijking met het jaar daarvoor.

Eigen Zeehavenpolitie

Net als in Rotterdam hebben de havens van Vlissingen, Borsele, Terneuzen en Moerdijk nu een eigen zeehavenpolitie. Het team bestaat uit 25 agenten, rechercheurs en analisten.

De douane en de politie steken dus meer energie in het opsporen van de drugstransporten. En naar verwachting zal het aantal agenten en specialisten de komende jaren verdubbelen. Wellicht dat de inzet van drones door de haven autoriteiten, zoals in Rotterdam, criminelen kan afschrikken. Met een drone

In de onderstaande podcast luister je naar een interview met Oscar van Veen over de innovaties in de Rotterdamse haven.

Foto: Jonas on Unsplash

Vergelijkbare berichten