Van efficiënte planning tot minder kilometers: AI verlegt de grenzenvan de logistieke sector
In de snelgroeiende en erg competitieve logistieke sector is automatisering een must. Recente innovaties in de vorm van kunstmatige intelligentie (AI) zijn de bedrijfsdynamiek ingrijpend aan het veranderen. De technologie heeft onder andere het potentieel om de productiviteit te verhogen. Dat heeft een positief effect op zowel de winstgevendheid als de efficiëntie van bedrijven, evenals hun vermogen om economische groei te stimuleren.
Bijna een kwart (23%) van de Nederlandse mkb’ers is AI aan het implementeren in hun bedrijfsvoering en 43% verkent actief de mogelijkheden van AI. Toch is AI pas bij 6% van de Nederlandse mkb-bedrijven een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. Verder is er een verschil tussen grotere en kleinere mkb-bedrijven. Een derde van de kleinere organisaties heeft geen plannen om met AI te werken en bij grotere organisaties is dit een vijfde.
AI biedt nieuwe mogelijkheden voor bedrijven, ook voor bedrijven in de logistiek. Met data afkomstig van verbonden toestellen kan AI interessante inzichten genereren voor Robotic Process Automation (RPA)-oplossingen. Hierdoor is het mogelijk om eenvoudige en vaak repetitieve taken van medewerkers te automatiseren, waardoor zij zich kunnen concentreren op meer strategisch en waardevoller werk.
Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen we de vraag naar goederen en diensten precies voorspellen. Zo genereren we mogelijke scenario’s op basis van huidige marktomstandigheden. Dat geeft logistieke bedrijven de mogelijkheid om hun resources efficiënt toe te wijzen, hun transportroutes te plannen en voorraadniveaus te optimaliseren. Het gevolg is een vermindering van de operationele kosten die tegenwoordig een uitdaging vormen: benzine, werk en onderhoud van voertuigen. Voor spelers in de sector is het belangrijk om een tool te hebben die voorspelbaarheid biedt en helpt om kosten te verminderen en hindernissen te overwinnen in processen. In de komende jaren zal dit een niet te missen hulpmiddel zijn.
Operationele efficiëntie en een betere klantervaring
Het gebruik van AI in de logistiek is een trend die de grenzen van de sector gaat verleggen. De implementatie van geautomatiseerde oplossingen in de logistieke sector en supply chain biedt bedrijven in elk geval nieuw potentieel. Ze kunnen met grote hoeveelheden data werken, alles in realtime analyseren, trends en afwijkingen spotten, en beslissingen nemen die een tastbaar voordeel opleveren voor de organisatie.
Dit zijn vier redenen om op AI en Machine Learning gebaseerde connectiviteitstools te integreren:
1. Hoog rendement (ROI)
Minder kilometers, minder brandstofverbruik, kortere reistijden en dus hogere productiviteit. Dankzij Machine Learning-technieken kunnen meer leveringen worden afgehandeld met minder voertuigen, wat tot kostenbesparing leidt. Die verbeteringen beïnvloeden niet alleen het operationele aspect, maar hebben ook een impact op de administratieve processen van de logistiek, waaronder klantendienst, retentie van klanten, beschikbaarheid en zichtbaarheid voor alle afdelingen.
2. Hoge beschikbaarheid gecombineerd met security
Een andere trend is dat bedrijven steeds vaker een Software-as-a-Service (SaaS)-model omarmen. Dankzij deze aanpak hoeven ze geen software te kopen, installeren en onderhouden. Het enige wat ze moeten doen, is maandelijks een vergoeding betalen waarmee ze toegang krijgen tot vele functionaliteiten die altijd up-to-date en compliant zijn met de huidige wetgeving.
3. Integratie in één systeem
Platformen bij één enkele provider integreren levert verschillende voordelen op. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om taken te rangschikken op basis van hun belang, inclusief routeplanning, last-mile uitvoering en bevestiging van levering. De routeplanningstool combineert informatie over restricties, voertuigen, servicemomenten, routes, rustplaatsen en andere details over het creëren van een optimale route.
4. Algemene zichtbaarheid van verkeer (zowel klant als bestelling)
De huidige technologie biedt realtime inzicht in vrachtwagens, routes, bestellingen en klanten voor alle functies van iedere organisatie. Hierdoor is het mogelijk om te vergelijken wat gepland is en wat al is uitgevoerd, maar ook om de locatie van chauffeurs te zien en hun prestaties te evalueren. Analytische tools genereren daarnaast rapporten en dashboards, wat routebeheer en het maken van aanpassingen eenvoudiger maakt.
Door de snelheid waarmee het segment aan het groeien is en door de stijgende verwachtingen van klanten zal AI deel uit gaan maken van de strategische aanpak van bedrijven. Het moet hun efficiëntie optimaliseren, hun servicekwaliteit verbeteren en hun concurrentievermogen in stand houden in een markt die zo dynamisch en veerkrachtig is als logistiek.
De strategische adoptie van AI in de logistieke sector
De implementatie van AI in logistieke bedrijfsactiviteiten is de volgende cruciale stap in de modernisering en optimalisatie van processen in deze sector. Met zijn immense potentieel zal AI een onmisbare tool zijn voor de toekomst van transport en logistiek. Het is daarom belangrijk om deze tools te integreren in bestaande systemen en processen aan te passen om er meer voordeel uit te halen.
Daarnaast is het essentieel dat organisaties openstaan voor aanpassingen en dat ze nieuwe kennis en vaardigheden verwerven, zodat ze klaar zijn voor de veranderingen die AI met zich meebrengt. De strategische adoptie maakt het voor bedrijven mogelijk om concurrerend te blijven en te voldoen aan de vereisten van een markt die nooit stilstaat.
Door: Kenneth Wood, EVP Product Management bij Descartes