Cargo Sous Terrain: Ambitieus plan voor zelfrijdende ondergrondse vrachtpods
Het Zwitserse Cargo Sous Terrain (CST) heeft een innovatief plan om vracht te vervoeren door een nieuw te ontwikkelen stelsel van tunnels. Door de tunnels zullen geen vrachtwagens rijden, maar zelfrijdende pods.
Volgens CST kan deze vervoersoplossing leiden tot 40% minder vrachtwagens op het Zwitserse wegennet. Behalve deze besparing in uitstoot, maakt het CST systeem gebruik van duurzame energie. CST denkt hiermee 80% minder CO2 uit te stoten per ton vracht, in vergelijking met vervoer over de weg. Hoewel vervoer over de weg schoner zal worden, naarmate het aantal elektrische vrachtwagens toeneemt, denkt CST nog steeds energiezuiniger en duurzamer te zijn.
Een netwerk van tunnels
Als de plannen van CST volledig worden uitgevoerd, dan komt er een tunnelnetwerk van meer dan 500 kilometer van Genève in het westen tot Basel in het noorden en St Gallen in het oosten. Rond 2045 zou het volledige netwerk dan in bedrijf moeten zijn. Inmiddels is meer dan 100 miljoen euro ingezameld en is het project officieel van start gegaan. De eerste stappen zijn een haalbaarheidsonderzoek, waarbij onder andere gekeken wordt naar de geologische factoren.

Het geplande tunnelstelsel. Foto: Cargo Sous Terrain
De oplossing is volledig gebaseerd op technologie die nu al beschikbaar is. De uitdaging zit hem in het feit dat al deze technologieën naadloos bij elkaar gebracht moeten worden. CST werkt samen met partners als Siemens, maar ook met retailers als Coop en logistiek dienstverleners als DSV.
Schone stadsdistributie
CST wil meer doen dan alleen het verminderen van vrachtverkeer op het Zwitserse wegennet. Via vrachthubs willen ze ook een rol spelen in het verduurzamen van stadsdistributie. De pods kunnen met goederen van verschillende partijen geladen worden en in de volgende stad met schoon elektrisch en mogelijk zelfrijdend vervoer naar hun eindbestemming worden gebracht.

Verschillende type goederen, verzameld in zelfrijdende vrachtpods. Foto: Cargo Sous Terrain
Eerste pods door de tunnel in 2032?
In Zwitserland is inmiddels het onderzoek gestart en is ook begonnen met de technische uitwerking van het concept. Het eerste traject komt waarschijnlijk tussen Harkingen-Niederbipp en Zürich over een afstand van 70 kilometer. Als uitkomsten uit de onderzoeken positief zijn, is het de bedoeling om in 2032 daadwerkelijk vracht door de tunnel te vervoeren. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Meer tunnel plannen
CST is zeker niet het enige bedrijf dat kijkt naar vervoer via tunnels. Smart City Loop in Hamburg richt zijn pijlen specifiek op de last mile en het leefbaarder maken van steden door het verminderen van de verkeersdruk binnen de stad. Een andere Duitse oplossing, die is bedacht door de Ruhr Universiteit, is Cargo Cap. Cargo Cap richt zich behalve last mile, ook op de langere afstand, met pods die twee europallets kunnen vervoeren.
Tunnelplannen zijn er niet alleen in Europa. Het Amerikaanse Zergratran wil een tunnel van 125 kilometer boren in het Noorden van Colombia om zo een alternatieve, emissieloze route te creëren voor het Panama kanaal voor containers. Het plan is om containers met behulp van Maglev technologie met hoge snelheid te vervoeren tussen de Atlantische en de Stille Oceaan.
Alle afbeeldingen in en bij dit artikel komen van Cargo Sous Terrain