PostNL kiest voor de ID.Buzz elektrische busjes van Volkwagen
Net als ieder ander bedrijf moet ook PostNL bedenken hoe ze de carbon footprint van het bedrijf kunnen verminderen. Dan denk je al snel aan de voertuigen die het bedrijf gebruikt om de post en de paketten door ons land heen te vervoeren. Het bedrijf heeft een eerste stap gezet naar elektrificatie door de ID.Buzz van Volkswagen aan te schaffen.
PostNL en de ID.Buzz
Enige jaren geleden maakt Volkswagen zijn eerste lijn van scratch ontworpen elektrische voertuigen bekend. We zagen de ID.3 en de ID.4 maar de meeste aandacht ging toch wel uit naar de ID.Buzz. Deze blies de iconische Volkswagen bus weer een nieuw en modern leven in. Wat mij betreft is het design van deze moderne elektrische bus net zo onderscheidend als die uit het verleden.

Sinds een paar maanden is de ID.Buzz dan daadwerkelijk te bestellen en PostNL heeft deze gelegenheid gelijk aan gegrepen om een deel van het wagenpark te vervangen. Hiermee voldoet het bedrijf aan een een deel van zijn doelstellingen die zijn vastgelegd in de duurzaamheidsverklaring.
Waarom de Volkswagen ID.Buzz?
De eerste reden is het feit dat de bus geen dieselmotor heeft en elektrisch voortgedreven wordt. Zoals in de intro gezegd is dat belangrijk vanuit het milieu en nog belangrijker voor de beeldvorming van hebt bedrijf.
De elektrische busjes hebben veel voordelen. Ten eerste rijden deze voertuigen altijd korte afstanden en zal een range van rond 400 km wellicht voldoende zijn. Daarnaast staan voertuigen die pakketten bezorgen vaak stil bij adressen. Dat optrekken en stilstaan veroorzaakt veel geluidsoverlast, stank, een hoog verbruik en hoge slijtage aan de motor.
Een voertuig met een elektrische aandrijving verbruikt geen energie wanneer deze stil staat. Hij trekt makkelijk en snel op, en het onderhoud is minimaal door de eenvoudige overbrenging. Ook de laadruimte is groot.
Ook het laden is een kans
De actie radius van elektrische voertuigen is een groot nadeel en waar het vaak gewonnen wordt van de conventionele voertuigen die fossiele brandstoffen gebruiken. Met een officieel (WLTP) gemeten range van 424 kilometer zou je zeggen dat een enkele lading wel genoeg zou moeten zijn.
Het laden is een grote kans voor PostNL. De centra waar de pakketjes worden gesorteerd zijn enorm en beschikken dus over gigantische daken waar zonnepanelen makkelijk te plaatsen zijn. Met de juiste technologie die snel voorhanden zal zijn zal de zonne-energie opgeslagen kunnen worden. Hiermee werkt PostNL aan zijn eigen energievoorziening en wanneer de schaal maar groot genoeg is ook aan kostenbesparing.

In een eerder onderzoek is al gebleken dat de nieuwe sorteercentra meer dan voldoen aan de huidige normen volgens de BREEAM-certificering.
Doet PostNL aan ‘greenwashing’?
Ons land is kritisch en ook deze stap van PostNL zal kritisch bekeken worden. Daarbij komt het woord greenwashing al snel om de hoek kijken. Probeert de nationale postbezorger ons wat zand in de ogen te gooien met deze aanschaf?
Ja en Nee. Minder fossiele brandstoffen is altijd een verbetering, maar we kunnen ons de schaal waarop PostNL dat doet bekritiseren. Al jaren is het bedrijf bezig met het reduceren van kosten (of het optimaliseren van de marge) door het uitrijden van de pakketten uit te besteden aan onderaannemers. Deze rijden voor bijzonder lage prijzen de pakketten naar de eindgebruiker in sterk vervuilende en vaak vieze, beschadigde bussen.
Hoe gaat PostNL hiermee om? Ze zullen onmogelijk de huidige bedrijven kunnen verplichten om het wagenpark te vervangen voor een elektrische bus. Alleen al om het feit dat de bussen van de onderaannemers een stuk groter zijn dan de ID.Buzz en er dus meer meegenomen kan worden. Daarnaast is een elektrische bus nu eenmaal veel duurder dan een bus die gebruik maakt van diesel of fossiele brandstoffen. Er is simpelweg geen ruimte in de marge van de onderaannemers om op korte termijn te verduurzamen.
Naast de busjes rijdt PostNL ook nog post en pakketten rond tussen de verschillende distributiecentra in Nederland. Deze trekkers en opleggers zijn alles behalve elektrisch, maar ook daar zit beweging in dat bewijst het bedrijf Breytner uit Rotterdam.